Τσάι Ολύμπου

-Sideritis scardica-

tsai-olympou01.jpg

Το Ελληνικό τσάϊ του βουνού(Sideritis scαrdicα), αυτοφύεται σε βραχώδη εδάφη της υπαλπικής ζώνης του Ολύμπου, Κίσαβου, Πηλίου και Σκάρδου. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται από το Θεόφραστο (372-287 π.Χ.) και τον Διοσκουρίδη (10 μ.Χ. αιώνα). Το επιστημονικό του όνομα Sideritis προέρχεται από τη λέξη σίδηρος και κατά μια εκδοχή δόθηκε στο φυτό, εξαιτίας της ικανότητάς του να θεραπεύει τις πληγές που προκαλούνται από σιδερένια αντικείμενα. Σύμφωνα με άλλη, επειδή αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου, αφού στα ροφήματα που παρασκευάζονται από αυτό περιέχεται αρκετός σίδηρος.

tsai-olympou02.jpg

Το τσάι του βουνού έχει πεπτικές , θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των κρυολογημάτων, των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και του ουροποιητικού συστήματος. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν ακόμη στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει. Τέλος, το αφέψημα με λεμόνι και μέλι είναι αντισηπτικό και μαλακώνει το λαιμό.

Από επιστημονικές μελέτες το τσάι Ολύμπου sideritis scardica είναι ο εχθρός του Αλτσχάιμερ.

tea_slide04.jpg


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φτιάξεις το τσάι σου. Αν θέλεις όμως να το φτιάχνεις με τους πιο σωστούς, δες τις οδηγίες που ακολουθούν.

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό πάνω σε ένα κουταλάκι του γλυκού τσάι και το αφήνουμε ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού. Αν είναι πράσινο 2-3 λεπτά , αν είναι Οολόνγκ 4 λεπτά και αν είναι μαύρο 5 λεπτά.