Βιολογική Λεβάντα
Η λεβάντα (επ. ονομ. Lavandula) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, απαντάται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών.
'Εχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.
Ως αφέψημα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες καταπολεμά την αυπνία και το άγχος και ηρεμεί τα νεύρα και χαλαρώνει από τη νευρική υπερένταση.
Τρόπος παρασκευής αφεψήματος:
ένα κουταλάκι της σούπας μέσα σε βραστό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά και αφού το σουρώσουμε το καταναλώνουμε. Έως τρία φλιτζάνια την ημέρα.